Vastuullisuus

Haluamme olla menestyvä ja uudistuva perheyritys,
joka tarjoaa parhaita makuelämyksiä ruokahetkiin markkinan luotetuimmilla brändeillä.

Me Snellmanilla olemme aina halunneet tehdä hyvää.
Vastuullisuus on tekoja paremman huomisen puolesta. Vastuullinen toimintatapa on meillä selkärangassa.
Se on mukana arjen tekemisissä, osana jokapäiväistä toimintaa.

Vastuullisuus Snellman-konsernissa pohjautuu neljään kulmakiveen

Hyvinvoiva henkilöstö

Työyhteisöämme ympäröi turvallisuuden verkko, jossa ihmisillä on mahdollisuus haastaa itseään ja tulla kannustetuksi jatkuvasti parempaan. Valmennamme rohkeita oman työnsä johtajia, jotka kohtaavat saavutukset ja epäonnistumiset yhdessä.

Asiat työn alla:

  • Varhaisen välittämisen – ja valmentavan johtamisen malli, jota kehitämme jatkuvasti. Ennaltaehkäisevässä toimintamallissamme on tavoitteena laaja-alainen hyvinvointi.
  • ESG (environmental, social, corporate governance) mittari: työtapaturmafrekvenssin pienentäminen.

Vastuulliset tuotteet

Tehdään niin kuin itselle tehtäisiin. Hyvän makuisia, turvallisia, ja mahdollisimman luonnollisia tuotteita – suosimalla kotimaista. Toimimme arvojemme ja eettisten periaatteidemme mukaan, joihin ohjaamme myös yhteistyökumppaneitamme.

Asiat työn alla:

  • Yhteisten hankintojen periaatteiden ja toimintatapojen jatkuva kehitys.
  • Sertifioida kaikki yksikkömme ISO-, FSSC- tai IFS-standardin mukaisesti.
  • Vastuullista ravitsemusviestintää selkeillä pakkausmerkinnöillä. Edistämme vastuullista ravitsemusviestintää, joka pohjautuu virallisiin ravitsemussuosituksiin. Kerromme Herra Snellmanin ruokaohjeissa aina tarkan ravintoarvosisällön.

Kestävä alkutuotanto

Asiakkaat ja kuluttajat voivat aina luottaa siihen, että me Snellmanilla kunnioitamme ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointia.

 

Asiat työn alla:

  • Alkutuotannon kaksi ESG (environmental, social, corporate governance) mittaria: 100 % vapaaporsituksen saavuttaminen sekä sikatilojen superior- ruokintamallin edistäminen kotimaisilla palkokasveilla ja soijavapaalla ruokinnalla.

Osana ympäristöä ja yhteiskuntaa

Huolehdimme kotimaisen ruuantuotannon hyvinvoinnista ja huoltovarmuudesta rakentamalla kestävää ketjua tiloilta koteihin. Vähennämme toimintamme ympäristökuormaa käyttämällä raaka-aineita ja energiaa tehokkaasti.

Asiat työn alla:

  • Työ kohti standardoidun hiilijalanjäljen laskentaa GHG-protokollan (greenhouse gas emissions) mukaisesti.
  • Energiaviisaiden ratkaisujen kehittäminen edelleen ja energian käytön vähentäminen suhteessa tuotettuihin kiloihin.
  • Yksikkökohtaiset ratkaisut päästöjen pienentämiseen, jäteveden puhdistukseen ja biokaasun lisäämiseen.
  • Raskaan liikenteen biokaasutankkausaseman LBG:n käyttöönotto Pietarsaaressa alkuvuodesta 2023.

Vastuullisuustyöstä toimialoillamme

Kaikki
Lihanjalostus
Valmisruoka

2022

Ympäristövaikutukset

Kotimaista tuulivoimaa

Solmimme kotimaisen tuulivoimatuottajan kanssa pitkäaikaisen tuulivoiman toimitussopimuksen. Tuulisähkön toimitus alkaa vuonna 2025.

2022

Ympäristövaikutukset

Biokaasutankkausasema raskaalle liikenteelle

Raskaan liikenteen biokaasutankkausaseman lopputarkastus suoritettiin joulukuussa 2022. Biokaasutankkausasema pystyy hyödyntämään sekä LBG (liquefied biogas) että LNG (liquefied natural gas) kaasuja. Pietarsaaressa sijaitseva asema otetaan käyttöön alkuvuodesta 2023.

2021

Pakkausmateriaalit

Uusi pasteijapakkaus vähentää hävikkiä

Kaksiosainen pakkaus säilyttää tuotteen hyvänä ja ruokahävikki vähenee. Monomateriaalipakkaus on parempi kierrättää. Kevyempi pakkaus säästää 5 800 kiloa muovia vuodessa.

2021

Ympäristövaikutukset

Uusiutuvaa energiaa

Lihanjalostuksen ja Valmisruuan tuotteet valmistetaan täysin uusiutuvalla energialla. Myös sähkössä ja lämmityksessä käytetään uusiutuvaa energiaa.

2020

Pakkausmateriaalit

Uudet, ohuemmat leikkelerasiat

Leikkelepakkausten uusiin, ohuempiin alakalvoihin käytetään 20 % vähemmän muovia.
Säästö on 120 000 kg vuodessa.

2020

Hävikin vähentäminen

Prosessien tehostaminen

Tuotannosta ja konttoreista syntyvä jäte lajitellaan. Kirkas muovi uusiokäytettäväksi.
Prosessikehitys on jatkuvaa hävikin vähentämiseksi. Uusi paistolinja on vähentänyt tuotehävikkiä 40 %.

2020

Hävikin vähentäminen

Sivuvirta raaka-aineen käyttö

Lihajalostuksen sivuvirtaa hyödynnetään Valmisruuan tuotantoprosessissa mahdollisimman paljon.

2020

Kotimaiset raaka-aineet

Korkea kotimaisuusaste

Pyrimme korkeaan kotimaisuusasteeseen kaikissa raaka-aineissamme esim. vihannekset. Kotimaisuusasteemme on >85 %.

2020

Kotimaiset raaka-aineet

Oma liemitehdas

Pataruuat itse keittämässämme lihaliemessä. Liemien valmistuksessa hyödynnetään mahdollisimman paljon Lihanjalostuksemme sivuvirtaa.

2020

Ympäristövaikutukset

Lämmön talteenotto

Lämpimän käyttöveden esilämmitys tehdään tuotannon hukkalämmöllä. Säästämme 24 % veden lämmitykseen kuluvasta energiasta. Ilmanvaihdossa poistoilman hukkalämpö käytetään tuloilman lämmittämiseen. Säästöä n. 550 Mwh/vuosi.

2019

Ympäristövaikutukset

Energiatehokkuus

Vaihdoimme valaistuksen ledeiksi, jota ohjaa valaistusohjaus-järjestelmä. Säästämme sähköä noin 250 Mwh/vuosi. Lastauslaitureille asensimme ilmaverhot estämään lämpimän ilman sisäänpääsyn ja pienentämään vuotoilman vaihtoa.

2019

Energiatehokkuus

Energiaratkaisuja & biokaasutankkausasema

Kiertovesipumppujen, taajuusmuuttajan ja kolmannen lämpöpumpun avulla säästimme 3 milj. kWh sähköä.
Biokaasutankkausasema CBG (compressed biogas) kuluttajille avattiin Pietarsaaressa loppuvuodesta 2019.

2019

Pakkausmateriaalit

Kunnon jauhelihan suuri pakkausuudistus

Kehitimme kunnon jauhelihalle uudenlaisen pussipakkauksen. Pakkaus säästää 76 % muovia eli 300 000 kg. Se on myös helpompi käyttää ja säilyttää jauhelihan murustuvana.

2019

Kotimaiset raaka-aineet

Kirjolohi

Lisäämme kotimaisen kalan käyttöä saatavuuden mukaan.

2019

Ympäristövaikutukset

Kierrätettävyys

Poistimme mustan muovin annosrasioistamme, jotta ne olisivat paremmin kierrätettäviä.

2017

Luonnollisemmat tuotteet

Superior kinkku ilman lisättyä fosfaattia

Lanseerasimme Superior kinkun, joka on markkinoiden ainoa kokolihatuote ilman lisättyä fosfaattia, jossa ei ole käytetty ns. fosfaatin korvikkeita tai apuaineita.

2014

Luonnollisemmat tuotteet

Lisäaineettomat All Natural -makkarat

Kehitimme All Natural -makkarat, jotka tehdään täysin ilman lisäaineita. Vain lihaa ja mausteita – ei muuta.

2014

Energiatehokkuus

Biokaasu korvaa öljyn

Korvasimme öljyn biokaasulla, joka on hiilidioksidineutraali energianlähde. Säästimme
1 150 000 kg öljyä. Oma vedenpuhdistamo kerää kiinteän aineen talteen hyödynnettäväksi biokaasussa.

2013

Hävikin vähentäminen

Biojäte biokaasuksi

Keravan tehtaassa syntyvä biojäte kuljetetaan kompostoitavaksi, mistä syntyy biokaasua.

2012

Luonnollisemmat tuotteet

Lisätty fosfaatti pois makkaroista & nakeista

Poistimme makkaroistamme lisätyn fosfaatin (E450, E451). Makkaroissa ja nakeissa on enemmän lihaa ja vähemmän lisäaineita.

2012

Energiatehokkuus

Tehtaan lämmitys hukkalämmöllä

Ryhdyimme lämmittämään tehtaalla käytettävää vettä ja ilmaa prosessien hukkalämmöllä. Säästämme miljoona kWh sähköä vuodessa.

2010

Luonnollisemmat tuotteet

Natriumglutamaatti pois kaikista tuotteista

Poistimme ensimmäisenä natriumglutamaatin (E621) kaikista tuotteistamme. Emme vahvista makua keinotekoisella lisäaineella, vaan käytämme aitoja mausteita ja lihaa.

2009

Pakkausmateriaalit

Leikkelepakkausten yläkalvo ohuemmaksi

Otimme käyttöön ohuemman yläkalvon leikkelerasioissamme.
Säästämme toimenpiteellä 150 000 kg muovia vuositasolla.

2007

Energiatehokkuus

Ensimmäiset lämpöpumput

2007-2009 asensimme tehtaalle kaksi lämpöpumppua, joilla vähensimme lähes 1 200 000 kg öljyä eli 3600 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

2007

Kotimaiset raaka-aineet

Valmisruoissamme maito, liha ja munat ovat aina kotimaista

Näistä emme tingi.

2006

Hävikin vähentäminen

Sekundatuotteet hyväntekeväisyyteen

Jo toiminnan alkuajoista lähtien sekundatuotteita on lahjoitettu hyväntekeväisyyteen.