Pitkän linjan kokkikartanolainen

Kunnossapito- ja huoltopäällikkö Klaus Holma on yksi Kokkikartanon pitkäaikaisimmista työntekijöistä. Hän tuli taloon vuonna 2000, vain vuosi yrityksen perustamisen jälkeen.

Kokkikartanolla ei liene toista, joka tuntisi pienen keravalaisen ruokatehtaan yhtä läpikotaisin kuin Klaus Holma, niin työtehtävien kuin kiinteistötekniikankin osalta. Mielenkiintoiset haasteet ja rento ilmapiiri ovat saaneet hänet viihtymään Kokkikartanolla jo 20 vuotta.

Klaus Holma, tai tuttavallisemmin Klasu, tuli Kokkikartanolle parikymppisenä. Tuotannon työt massansekoituksesta pakkaukseen, keräilyyn ja lähetykseen tulivat tutuksi. Ei aikaakaan, kun hän pääsi suunnittelemaan tuotantoa, hoitamaan puhelinmyyntiä ja tilaamaan raaka-aineita.

Kiinnostus uusia asioita kohtaan on aina ohjannut Klasua tehostamaan ja kehittämään asioita. Ja sitä hänen on annettu Kokkikartanolla tehdä. Vastuu on lisääntynyt ja pikkuhiljaa tie vei tuotantotyöntekijästä vuoroesimieheksi, työnjohtajaksi ja siitä tuotannonsuunnittelijaksi.

Klasu itse vitsailee olevansa niin ”laiska”, että sen vuoksi hän aina miettii, miten asiat voisi tehdä entistä helpommin – eli tehokkaammin. Tosi asiassa kyse on ennemminkin uteliaisuudesta.

Kunnossapitotiimissä on monen taitajaa

Koneet ja kiinteistötekniikka tulivat mukaan toimenkuvaan, kun Kokkikartanon uusi tehdas rakennettiin nykyiselle paikalleen Keravalle vuonna 2005.

– Uteliaisuuttani lähdin aina jokaisen vian perässä juoksemaan ja tutkimaan, mistä se johtuu. Tämän kiinteistön liuosputkistot ja muut ovat tulleet hyvin tutuiksi, kun niitä on pitänyt käydä ihan fyysisesti seuraamassa, että mikä tämä on ja mihin tämä menee.

Varsinaista kunnossapito-osastoa ei tuolloin ollutkaan, vaan Klasu pyrki ensin korjaamaan viat itse. Tarvittaessa apua tilattiin ulkopuoliselta huoltofirmalta. Tuotantomäärien kasvaessa vuosi vuodelta alkoi myös koneissa vikoja ja häiriöitä ilmaantua tiheämmin. Se tarkoitti tarvetta jatkuvalle ylläpidolle ja ennakkohuollolle. Aluksi niitä hoitamaan ostettiin ulkopuolisesta yrityksestä yksi henkilö – sitten toinen ja kolmas. Sen jälkeen päätettiin perustaa oma kunnossapitotiimi. Tiimiin kuuluu tällä hetkellä yhdeksän asentajaa ja työnjohtaja, joiden esimies Klasu on.

Mielenkiintoista pähkäiltävää riittää joka päivälle

Kokkikartanon kasvun ja kehityksen tahdissa tehtävänkuva on muokkautunut. Uusia haasteita on riittänyt, mikä on pitänyt mielenkiinnon yllä. Työn ohella Klasu on suorittanut oppisopimuksella merkonomin sekä elintarviketekniikan ammattitutkinnot.

– Kovin montaa tylsää päivää ei mahdu 20 vuoteen. Joka päivälle on jotain kivaa ”pikku pähkinää”. On pysynyt mieli virkeänä.

Mieluista pähkäiltävää on tarjonnut muun muassa energiatehokkuussopimus, johon Kokkikartano on sitoutunut vuodesta 2008 alkaen. Yksi Klasun lukuisista tehtävistä on miettiä ja suunnitella toimenpiteitä, joilla kiinteistö säästäisi energiaa. Siinä yksi merkittävä askel on ollut hukkalämmön hyödyntäminen veden lämmitykseen.

– Se lämpö, mikä tästä kiinteistötekniikasta saadaan, siirretään lämmittämään käyttövettä. Meillä on tuolla teknisessä tilassa kuuden kuution säiliö, mikä pystytään lämmittämään miltei 60 asteeseen hukkalämmöllä.

Rennolla otteella

Mielekkään työn lisäksi myös sopivan rento ilmapiiri on saanut Klasun viihtymään kaikki nämä vuodet.

– Itse kun olen tällainen suulas kaveri, saatan sanoa mielipiteeni, vaikkei asia minulle kuulukaan. Siitä ei pahastuta. Täällä voi olla sellainen kuin on. Ei tarvitse pistää mitään työmoodia päälle vaan voi olla ihan oma itsensä.