Yhdeksän hyvää syytä valita lautaselle kotimaista lihaa

Välillä meinaa unohtua, miksi lihaa käytetään ravintona, ja miksi se soveltuu ruuaksi niin hyvin. Kokosimme 9 hyvää syytä valita lautaselle jatkossakin kotimaista lihaa.

1. Liha on ravitsevaa. Se on luonnollista ravintoa, jossa on energian lisäksi lukuisia tärkeitä ravintoaineita. Liha pitää kylläisenä pitkään.

2. Liha on erinomainen proteiinin lähde. Liha sisältää proteiinia lajista ja ruhonosasta riippuen n. 13–22 prosenttia. Vähärasvaisen lihan energiasta jopa 70 prosenttia on peräisin proteiinista, minkä vuoksi se on myös melko kevyt lähde proteiinille.

3. Liha on myös rasvan lähde. Ei pelkästään tyydyttyneen rasvan, vaan myös pehmeän, tyydyttymättömän rasvan keskeinen lähde suomalaisten ruokavaliossa. Erityisesti porsaanlihassa on mainettaan huomattavasti pehmeämpi rasvakoostumus.

4. Liha on erinomainen raudan lähde. Punaisessa lihassa on runsaasti rautaa, ja rauta on sellaisessa muodossa (hemirautana), että elimistön on helppo hyödyntää sitä.

5. Lihasta saa monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Liha sisältää mm. lukuisia B-ryhmän vitamiineja, seleeniä, sinkkiä ja fosforia. Liha on erityisesti elintärkeän B12-vitamiinin tärkeä lähde, sillä sitä löytyy ainoastaan eläinkunnan tuotteista.

6. Kotimainen liha on vastuullisesti tuotettua. Suomessa eläinten hyvinvointiin panostetaan, ja sitä valvotaan tarkasti. Suomessa ei käytetä antibiootteja ennaltaehkäisevästi. Kotimaista lihaa on saatavana GMO-vapaana, eli eläinten ruokintaan ei ole käytetty lainkaan geenimuunneltua rehua. Snellmanin liha tulee lisäksi perhetiloilta ja sen alkuperä on aina tiedossa.

7. Kotimainen liha on mainettaan ympäristöystävällisempää. Mitä tarkemmiksi ympäristövaikutusten mittausmenetelmät kehittyvät, sitä selvemmäksi näyttäisi käyvän, että Suomessa tuotetun lihan hiilijalanjälki ja muut ympäristövaikutukset ovat luultua pienemmät. Suomessa tuotettu liha on huomattavasti ekologisempi vaihtoehto kuin tuontiliha.

8. Kotimaista lihaa on hyvin saatavilla. Suomalaisessa ruokaketjussa huoltovarmuus on erittäin hyvällä tasolla. Valitsemalla lautaselle jatkossakin kotimaista lihaa, voidaan varmistaa, että puhdasta, turvallista kotimaista ravintoa on jatkossakin saatavilla. Myös kriisien keskellä.

9. Liha on herkullista. Makuasioita ei sovi unohtaa, kun puhutaan lihasta. Liha antaa ruokiin makua ja rakennetta. Lihan kypsennyksen aikana syntyy lukuisia aromiyhdisteitä, jotka usein koetaan erityisen herkullisina. Ruokaa on mukavampi syödä, kun se maistuu hyvältä.

Ja vielä lopuksi…

Liha ei toki ole välttämätöntä yhdenkään yllä luetellun syyn vuoksi, sillä monipuolisen ja terveellisen ruokavalion voi koostaa lukemattomilla eri tavoilla. Liha, vaikka edes pieni määrä, monipuolistaa ruokavaliota, ja auttaa turvaamaan useiden tärkeiden ravintoaineiden saannin ilman ylimääräisä ravintolisiä tai poppakonsteja. Sisälsi ruokavalio lihaa tai ei, monipuolisuus on terveellisen ruokavalion tärkein ominaisuus. Jos syöt lihaa, syö parempaa.

Artikkelin on kirjoittanut Snellmanin ravitsemusasiantuntija Suvi Myllymäki.