Uuden oppiminen motivoi Lindaa

Linda Wargh tuntee Snellmanin Lihanjalostuksen ja Kokkikartanon tuotannon kuin omat taskunsa. Snellman-konsernin tarjoama mahdollisuus tehdä erilaisia töitä, eri yrityksissä ja vieläpä eri paikkakunnilla ovat pitäneet Lindan talossa jo 25 vuotta.

Pietarsaarelainen Linda Wargh tuli Snellmanille töihin parikymppisenä, vuonna 1994. Siihen aikaan Snellmanin Lihanjalostus toimi vielä Skatan puutaloalueella Pietarsaaressa.

– Aloitin Lihanjalostuksen tuotannossa maksapuolella, pakkasin maksamakkaroita ja muita maksatuotteita. Sitten siirryin viipalointiosastolle Kuusisaareen rakennettuihin uusiin tiloihin, siinä taisikin mennä ensimmäiset viisi vuotta, muistelee Linda.

Valmisruokapuolella Linda työskenteli keittiöllä, keitti ja paistoi, pakkasi tuotteita. Välillä Skatassa ja välillä Kuusisaaressa. Teurastamon puolellekin hän ehti, sisäelinnippuja leikkaamaan. Parikymmentä vuotta vierähti tuotannon eri tehtävissä.

– Jollekin sopii sama työ vuosikymmeniksi, minulle ei. Minä haluan oppia, tietää kokonaisuuden, tietää mitä tapahtuu jonkun työvaiheen jälkeen. Silloin tiedän, miten minun kannattaa tehdä oma työni, jotta seuraavan työvaiheen tekijän on helpompi tehdä oma työnsä. Se lisää työn mielekkyyttä, kun ymmärrän, että miksi minä teen juuri näin, Linda pohtii.

Liikunta auttaa jaksamaan

Linda tietää, että jotkut työtehtävät tuotannon puolella ovat fyysisesti hyvinkin raskaita ja kiire on työntekijän vakioseuralainen. Vaatii hyvää fyysistä kuntoa, jotta siinä jaksaa vuosikausia. Rautaisen kunnon omaava Linda pitää itsestään huolta kokonaisvaltaisesti.

– Olen harrastanut kaikki nämä vuodet liikuntaa, käyn kuntosalilla 4-5 kertaa viikossa. Paljon muuhun ei aikaa ole ollutkaan, sillä perheeseen kuuluu myös neljä urheilua harrastavaa lasta. Kiinnitän huomiota myös siihen, että syön monipuolisesti ja nukun yöni hyvin. Tämä kokonaisuus on erityisen tärkeää jaksamisen kannalta, sanoo Linda.

Pietarsaaresta Helsinkiin

Kun Lindan nuorin lapsi halusi jatkaa telinevoimisteluharrastustaan Helsingissä, uusia haasteita pelkäämätön Linda teki päätöksen muuttaa pääkaupunkiseudulle. Työpaikka järjestyi Keravalta Snellman-konserniin kuuluvan Kokkikartanon tuotannosta, ensin lähettämöstä ja sitten keittiöstä.

Viiden vuoden jälkeen Linda oli uuden haasteen edessä, kun hän vaihtoi Kokkikartanon tuotannon työtehtävät toimistotyöhön. Tuttu talo, tutut työkaverit, mutta täysin uudenlaiset tehtävät.

– Kyllä minua oikein pelotti alussa, että vieläköhän sitä kykenee oppimaan mitään uutta. Mutta kyllä se näköjään vielä onnistuu. Joillekin sopii se, että mennään koulun penkille oppimaan uutta, minä taas olen oppinut työn kautta, miettii Linda.

Kaikki hyötyvät

Kokkikartanon tuotantoassistenttina Lindalle kuuluu tuotannossa tarvittavien välineiden tilaaminen, yhteistyö jätehuollon kuljetusyritysten ja siivousyritysten kanssa. Tehtäviä on laidasta laitaan ja reipasotteinen moniosaaja suhaa tottuneesti tuotannon ja toimistotilojen väliä.

Nykymaailmassa näin pitkä työura saman työnantajan palveluksessa alkaa olla jo harvinaisempaa.

– Sillä on suuri merkitys, että täällä luotetaan sinuun ja annetaan erilaisia mahdollisuuksia. Joustoa on puolin ja toisin, ja aina on löytynyt joku ratkaisu. Joku sanoikin minulle, että kohta sinä olet käynyt läpi kaikki meidän työpisteet ja paikat, nyt on enää Ruotsi jäljellä, nauraa Linda ja harppoo kohti seuraavia tehtäviään.