Linda motiveras av att lära sig nya saker

Linda Wargh känner produktionen på Snellmans Köttförädling och Kokkikartano som sin egen ficka. Att Snellman-koncernen har erbjudit möjligheter att göra olika arbetsuppgifter, i olika företag och till och med på olika orter har fått Linda att stanna i företaget i 25 år.

Linda Wargh från Jakobstad började jobba på Snellman 1994 som 20-åring. Vid den tiden fanns Snellmans Köttförädling fortfarande i trähusområdet Skata i Jakobstad.

– Jag började jobba med leverprodukter inom Köttförädlingens produktion, jag packade leverpastej och andra leverprodukter. Sedan flyttade jag till skivlinjen i de nya lokalerna på Granholmen, och där tillbringade jag nog de första fem åren, säger Linda.

Inom färdigmaten jobbade Linda i köket. Hon kokade, stekte och packade produkter, ibland i Skata och ibland på Granholmen. Hon hann också jobba på slakteriet med styckning av inälvsmat. I hela tjugo år jobbade hon med olika uppgifter inom produktionen.

– Vissa trivs med samma jobb i årtionden, det gör inte jag. Jag vill lära mig nya saker, förstå helheten och veta vad som händer efter ett visst arbetsskede. Då vet jag hur jag ska göra mitt jobb för att det ska vara lättare för den som gör nästa arbetsskede att göra sitt jobb. Arbetet känns mer meningsfullt när jag förstår varför jag gör på ett visst sätt, säger Linda.

Träning ger ork

Linda vet att vissa arbetsuppgifter inom produktionen är fysiskt väldigt tunga, och brådska är en ständig följeslagare. Det krävs god fysisk kondition för att orka år efter år. Linda är i god form och hon tar hand om sig på alla sätt.

– Jag har tränat under alla dessa år, jag går på gym 4–5 gånger i veckan. Så mycket annat har det heller inte funnits tid för, eftersom mina fyra barn också sysslar med idrott. Jag ser till att äta mångsidigt och få tillräckligt med sömn. Helheten är väldigt viktig med tanke på orken, säger Linda.

Bytte Jakobstad till Helsingfors

När Lindas yngsta barn ville fortsätta att träna redskapsgymnastik i Helsingfors fattade Linda, som inte räds nya utmaningar, beslutet att flytta till huvudstadsregionen. Hon fick jobb i Kervo inom produktionen på Kokkikartano som hör till Snellmankoncernen, först på expeditionsavdelningen och sedan i köket.

Efter fem år stod Linda inför en ny utmaning då hon bytte från produktionsuppgifter till kontorsjobb inom Kokkikartano. Samma företag och samma arbetskamrater, men helt nya uppgifter.

– Jag var nog väldigt nervös till en början, jag var osäker på om jag fortfarande skulle kunna lära mig nya saker. Men det verkar jag nog kunna. För vissa är skolbänken ett bra sätt att lära sig nya saker, men jag har lärt mig genom att jobba, säger Linda.

Till fördel för alla

Som produktionsassistent på Kokkikartano är det Lindas uppgift att beställa nya redskap till produktionen och att samarbeta med transportföretag inom avfallshantering och städföretag. Hon har en lång rad av uppgifter, och som den energiska och mångsidiga medarbetare hon är rör hon sig vant mellan produktionen och kontorslokalerna.

I dagens värld blir det allt mer sällsynt med medarbetare som jobbat länge för samma arbetsgivare.

– Det har stor betydelse att Snellman som arbetsgivare ger en förtroende och erbjuder olika möjligheter. Arbetsgivaren har visat stor flexibilitet när jag har behövt det och vi har alltid hittat en lösning. Jag fick faktiskt en gång höra att jag snart har prövat på alla arbetsplatser och uppgifter hos oss, att det bara är Sverige kvar nu, skrattar Linda och kilar iväg till sina nästa uppgifter.