Suomessa kasvatetaan ainutlaatuista maatiaispossua

Snellman ei tuo sikoja eikä sikojen genetiikkaa ulkomailta, vaan koko tuotantoketju on Snellmanin omassa hallinnassa. 

Harva tietää, että possuissakin on eroja. Porsaanlihaa ostettaessa kannattaa huomioida lihan alkuperä ja siihen liittyvät kriteerit, aina kasvatustavasta ruokintaan ja eläinten hyvinvointiin. Eläinten vastuullisella jalostuksella voidaan vaikuttaa näihin asioihin.

Jalostus on sikatalouden tuotekehitystä, joka edellyttää laajaa osaamista ja harkittuja valintoja. Tänä päivänä Snellman on ainoa lihatalo, joka jalostaa sikoja Suomessa. Työ on jatkoa yli 100-vuotiselle suomalaiselle sianjalostustyölle.

– Jalostamalla sikoja itse voidaan huolehtia jalostuksen avoimuudesta, eettisyydestä ja luotettavuudesta sekä kehittää terveitä sikoja kestävältä pohjalta Snellmanin arvojen mukaisesti. Oman sikakannan ylläpito ja jalostus on vastuullisuusteko myös huoltovarmuuden näkökulmasta, kertoo Snellmanin alkutuotannon kenttäpäällikkö Martti Hassila.

Kotimaisella rehulla pienempi hiilijalanjälki

Ruokinnalla on suuri vaikutus lihan laatuun ja ympäristöön. Siksi Snellman on kehittänyt yhteistyössä rehunvalmistajan kanssa lihasikojen uuden Superior-ruokintamallin. Siinä tuontisoija on korvattu kotimaisilla palkokasveilla, herneellä ja härkäpavulla.

– Olemme puolittaneet soijan käytön vuodesta 2016. Uudella ruokintamallilla vähennämme soijan tarvetta edelleen, lihasikojen ruokinnassa 72 prosenttia verrattuna tavanomaiseen soijaa sisältävään ruokintaan. Jos kaikki menee hyvin ja suomalaiset viljelijät saavat palkokasveista hyvän sadon, tänä vuonna possujen kasvatukseen tarvitaan 4 miljoonaa kiloa vähemmän soijaa. Tämä on suuri askel kohti ruokinnan soijavapautta, sanoo rehutoiminnoista vastaava kehityspäällikkö Kirsi Partanen Snellmanilta.

Snellmanin keskeisiä periaatteita on valmistaa mahdollisimman luonnollisia tuotteita ja pyrkiä jatkuvasti vähentämään lisäaineiden käyttöä. Uuden Superior-rehun ansiosta liha säilyttää paremmin luontaisen mehukkuutensa ilman lisäaineita. Jatkossa gmo-vapaus varmistetaan yhä vahvemmin täysin kotimaisella rehulla ja hiilijalanjälki pienenee entisestään.

Perhetilojen kanssa kohti vapaaporsitusta

Snellman vaikuttaa sikojen hyvinvointiin myös jalostamalla vapaaporsitukseen hyvin soveltuvia emakoita. Yrityksessä on huomattu, että Maatiaispossu sopii vapaaporsituksen vaatimuksiin erinomaisesti.

Vapaaporsitus mahdollistaa sikojen lajityypillistä käyttäytymistä, kun porsitushäkit poistetaan ja eläimillä on enemmän tilaa liikkua. Nyt jo puolet Snellmanin emakkotiloista toimii vapaaporsituksessa. Vapaaporsitusta pidetään merkittävänä eläinten hyvinvointia edistävänä hankkeena, jonka tuloksena on terveempiä ja vahvempia porsaita.

Hyvin hoidettu possu, joka on elänyt oikeanlaisessa kasvuympäristössä, ja jota osaava ja motivoitunut tuottaja on hoitanut, on Snellmanin tuotteiden tärkeimpiä laatutekijöitä.