Snellmanin biokaasuasema on valmis

Kotimaista, uusiutuvaa polttoainetta on nyt saatavilla kaikille alueen kaasuautoilijoille. Tervetuloa tankkaamaan Kuusisaaren biokaasuasemalle Pietarsaareen.

Markus Snellmania, joka toimii Snellmanin Lihajalostuksen teknisenä päällikkönä, voidaan luonnehtia projektin isäksi. Jo seitsemän vuoden ajan Snellmanin Lihanjalostus on käyttänyt biokaasua lämmityksessä ja prosessihöyryn tuotannossa. Nyt on otettu seuraava askel.

– Näinä aikoina ei ole millään tavalla haitaksi nojata paikallisesti tuotettuun energiamuotoon, päinvastoin, sanoo Snellman.

Markus Snellman toimii Snellmanin Lihajalostuksen teknisenä päällikkönä.

 

Kaasu tulee Jepualta

Kuusisaaren uusi tankkauspiste on CBG-tankkausasema, (compressed biogas), kyseinen puhdas biokaasutuote tulee Pietarsaareen Jepualta, Jeppo Biogasilta.

Käytännössä kaasu kulkeutuu kuluttajien ulottuville maan alle kaivettua polyeteeniputkea pitkin, joka on kytketty Snellmanin teollisuusalueella sijaitsevaan biokaasuvarastoon. Vuodesta 2013 lähtien Snellmanin Lihajalostuksen tehdas on toiminut biokaasulla.

Itse tankkaus sujuu nopeasti ja mutkattomasti kun kaasu paineistetaan tankkausaseman varastossa, jossa on 25 kpl 150 litran teräspulloja. Kaasu tankkauspisteelle tulee suoraan Snellmanin Lihajalostuksen varastolta, ja tällä hetkellä kapasiteettia on kolmen kontin verran. Konttien painetta seurataan Jepualta etänä ja tasaisin välein rekat liikennöivät tuoden uutta kaasua tuotannon ylläpitämiseen.

– Talvisin, kylmään aikaan, tehdas käyttää kontin verran kaasua vuorokaudessa. Kontteja on kolme kappaletta. Yksityisautoiluun olisi kyllä tultava reilu piikki, että joutuisimme autoilun vuoksi lisäämään kapasiteettia, Markus Snellman summaa.

Tervetuloa Pietarsaareen tankkaamaan biokaasua

Hän painottaa myös, että nyt meneillään oleva projekti on vain yksi osa niitä älykkäitä ja ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja, joihin Snellmanilla pyritään. Ajatuksena on olla tiennäyttäjänä muille antamalla ihmisille mahdollisuus parempaan.

– Menneen vuoden aikana olemme melkein viikoittain saaneet tankkausasemaan liittyviä kyselyjä ihmisiltä, jotka miettivät auton vaihtoa. Jos tämä kyselijöiden määrä näkyy myös toteutuneina autokauppoina, näemme varmaan reippaan alueellisen kasvun tällä saralla, Snellman arvelee.

Biokaasuasema Snellmanin Lihanjalostuksen tehdasalueella Kuusisaaressa.

 

Rekkojen tankkaus pitkällä tähtäimellä

– Tällä hetkellä maanalaiset putkemme ulottuvat aina omalle liemitehtaallemme saakka ja aseman yhteyteen on jo rakennettu infraa tulevaisuutta huomioon ottaen. Seuraava askel tulee olemaan siirtyminen nestemäiseen biokaasuun (LBG). Pitkällä aikavälillä se voisi tarkoittaa, että palvelisimme myös raskasta liikennettä täällä Kuusisaaressa, Snellman visioi.