Kokkikartanon uusi lähettämö on yrityksen historian suurin investointi

Kokkikartanon ruokatehdas Keravalla laajenee isosti uuden lähettämön myötä. Valmisruokien kasvanut myynti vaatii yhä suurempia tuotantomääriä, joille nykyiset varastotilat eivät enää riitä.

– Nykyinen varastokapasiteetti on täynnä. Olemme joutuneet jo pitkään turvautumaan ulkopuoliseen toimijaan, jolla osa tuotteistamme on keräilyssä ja varastoinnissa, kertoo Kokkikartanon tuotantojohtaja Tea Tilander.

Pian tuotteet kotiutuvat takaisin Kokkikartanon oman katon alle, kun tehdas saa uuden lähettämön käyttöönsä kesällä 2023. Hintaa lähettämölle tulee 15 miljoonaa euroa, mikä on Kokkikartanon historian suurin investointi.

– Kalliimmaksi tulisi laittaa kaikki tuotteet ulkopuoliseen keräilyyn. Vastaisuudessa ulkopuolista varastointiapua ei tarvita, Tea Tilander toteaa.

Logistiikan asiantuntija Johannes Kaski ja hankkeen projektipäällikkönä toimiva tuotantojohtaja Tea Tilander ovat iloisia siitä, että rakentaminen on edennyt aikataulussa ja budjetissa.

Varastotilat kolminkertaistuvat

Lähettämössä Kokkikartanon valmisruoat varastoidaan, keräillään ja lähetetään kauppoihin. Varastoon mahtuu ensimmäisessä vaiheessa 40 000 eineslaatikkoa, eli kaksi kertaa enemmän kuin nykyiseen varastoon. Kokonaisuudessaan kapasiteetti on 60 000 eineslaatikkoa, mihin laajennetaan myöhemmin tarvittaessa.

Rakennukseen tulee automaattinen varasto- ja keräilyjärjestelmä, mikä tuo Kokkikartanon lähettämön nykyaikaan. Uudessa varastossa eineslaatikot nimittäin liikkuvat kuljettimilla, jotka vievät ja tuovat laatikot automaattisesti omille paikoilleen varastoon, keräilyyn ja takaisin. Työ lähettämössä kevenee ja muuttuu ergonomisemmaksi, kun raskaita työvaiheita siirtyy robotin hoidettavaksi ja työntekijän vastuulle jää ohjauspaneelin näppäily.

– Varasto on tosi tekninen. Lähettämöhenkilöstön työnkuva muuttuu jonkin verran, mutta ihmisiä tarvitaan edelleen, sanoo Tea Tilander.

Harjannostajaisissa myös Kokkikartanon perustajat

Kiinteistön valmistumista juhlittiin syyskuun lopussa harjakaisilla. Tapahtumaan osallistui Kokkikartanon omien työntekijöiden lisäksi rakentajia, asentajia, Keravan kaupungin edustajia sekä muita yhteistyökumppaneita.

Serkukset Esa Heikkinen ja Jaakko Jokinen, sekä Jaakon vaimo Eini Jokinen perustivat Kokkikartanon vuonna 1999.

Kunniavieraina harjakaisissa olivat Kokkikartanon perustajat Esa Heikkinen, Jaakko Jokinen ja Eini Jokinen. He kertovat seuranneensa Kokkikartanon kehitystä tyytyväisenä.

– Voi todeta, että tuli valittua oikea ostaja, Jaakko Jokinen toteaa vuosina 2006 ja 2008 tehdyistä yrityskaupoista.

Uusi lähettämö tekee vaikutuksen suuruudellaan. Esa Heikkinen muistelee Kokkikartanon ensimmäisiä kuukausia, kun hän itse hoiti tuotteiden jakelun kauppoihin pakettiautolla.

– Siitä se lähti.

Maailman tilanne on nyt levoton ja epävarma. On tärkeää, että me yrityksenä uskomme tulevaisuuteen ja jatkamme työtämme suunnitelmien mukaan, toimitusjohtaja Tommy Snellman totesi harjannostajaisten juhlapuheessaan.