Kierrätä rasva oikein – osallistu Kinkkutemppuun

Suosittu kiertotaloustempaus tarjoaa jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat helposti.

Kinkunrasva on iso jätehuollollinen haaste, mutta Kinkkutempun merkeissä siitä on tehty mahdollisuus.

– Kinkkutemppu on hyvä vaihtoehto kierrättää rasva oikein, sillä sitä kautta osallistuu samalla kiertotalouteen. Olemme iloisia siitä, että niin moni suomalainen on ottanut Kinkkutempun osaksi jouluperinteitään. Mukana olevat tahot ovat sitoutuneet tekemään paistinrasvan kierrättämisestä mahdollisimman helppoa ja mielekästä, bio- ja kiertotalouden johtava asiantuntija Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:stä kertoo.

Snellmanilla Pietarsaaressa tuotetaan tänä jouluna noin 70 000 joulukinkkua. Vastuullisen kotimaisen Lihatalon on luonnollista ja tärkeää osallistua jälleen Kinkkutempun toteuttamiseen.

– Onhan se hauska ajatus, että minun joulukinkkuni paistorasvalla joku voi ajella 3 kilometriä lähes päästöttömästi, kun tankkaa uusiutuvaa dieseliä. Entä kun kaikki suomalaiset keräisivät joulun paistinrasvat, miettii Snellmanin vastuullisuuspäällikkö Eeva Heikkilä.

250 keräyspistettä

Ympäri Suomea löytyy yhteensä lähes 250 paistinrasvojen keräyspistettä, esimerkiksi kaikkien K-Citymarketien pihalta löytyy piste. Keräysaika on 16.12.2022 – 8.1.2023. Keräyspisteistä saatu kinkun rasva muuttuu päästöttömäksi polttoaineeksi. Kinkkutemppu järjestetään 15 eri toimijan yhteishankkeena.

Näin osallistut Kinkkutemppuun:

  • Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.
  • Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä.
  • Vie rasvatölkit lähimpään keräyspisteeseen 16.12.2022–8.1.2023 välisenä aikana.
  • Ethän laita tölkkejä keräysastiaan muovipussissa.

Kaikki paistinrasvat kelpaavat. Vaikka kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat.

Viime vuonna joulunajan kiertotalousteko keräsi paistinrasvaa yhteensä huimat 55,5 tonnia. Joulukinkusta ja muiden jouluruokien paistinrasvoista kerätystä rasvamäärästä valmistetulla polttoaineella voisi ajaa henkilöautolla jopa 270 edestakaista matkaa Hangosta Utsjoelle.

Kinkkutempun keräyspisteet, tarkemmat kierrätysohjeet sekä usein kysytyt kysymykset ja vastaukset löytyvät osoitteesta www.kinkkutemppu.com.

Kinkkutemppuun osallistuvat yritykset ja tahot