Yhdessä me ollaan mahtava porukka

Mr. Paninilla Ulvilassa puhalletaan yhteen hiileen. Vuorokymppi Miia Rusomaa kehuu vuolaasti työkavereitaan.

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Miian taustalla Sanna Vuorisalo (vas.), Mika Ahola, Mikko Lehtonen ja Jusa Savolainen.

– Me ollaan oikea paniniperhe. Kun ollaan tiiviisti yhdessä tuotannossa päivät pitkät, niin on äärettömän tärkeää, että yhteistyö sujuu saumattomasti. Tai muutoin ne paninit ei koskaan lähde täältä maailmalle, 27-vuotias Miia Rusomaa nauraa silmät sirrillään.

Raumalta kotoisin oleva Miia työskentelee vuorovastaavana Mr. Paninin tuotannossa Ulvilassa. Hän tuli taloon reilut kolme vuotta sitten, ensin kesätyöntekijäksi. Kesän ensimmäisen työpäivän tunnelmat ovat hyvin muistissa.

– Oli aika shokki, miten hyytävän kylmä siellä tuotannossa oli. Ja miten ensimmäisinä päivinä tuli niin valtavasti uutta asiaa. Tietoa piti imeä kuin pesusieni, oli kuin hyökyaalto olisi vyörynyt päälle. Sitten kun ne asiat oppi, niin onhan nuo tuolla pääkopassa pysyneet, muistelee Miia.

Vuorokymppi hyppää avuksi sinne, missä ylimääräistä käsiparia tarvitaan.

Rohkeasti eteenpäin

Kesäpestin jälkeen Miia jatkoi Paninilla edelleen vuokratyöntekijänä, kunnes siirtyi talon kirjoihin 2019. Osaaminen karttui työtehtävien myötä.

– Alussa olin tuuraamassa kesälomalaisia ja työ oli pitkälti linjalla olemista, eli silloin ei vielä edes oppinut kaikkia työtehtäviä. Kesän jälkeen pääsin syvemmin perehtymään muihinkin tehtäviin. Myöhemmin pääsin majoneesituotantoon, se toi mukavaa vaihtelua tehtäviin. Siellä ollaan yleensä pari päivää ja vaihdetaan, kun taas linjalla ollaan pari tuntia ja sitten vaihdetaan.

Kun Miialle tarjoutui tilaisuus päästä vuorovastaavaksi viime keväänä, ei hän epäröinyt hetkeäkään tarttua rohkeasti kiinni uusiin haasteisiin.

– Ensin olin varavuorovastaava. Se lähti kivasti käyntiin, kun vanhat vuorovastaavat perehdytti tehtäviin. He auttoivat ja antoivat vinkkejä tosi paljon. Mutta olihan siinä opettelemista. Työläintä oli, että koko ajan piti olla perillä ihan kaikesta, mitä tapahtuu ja kuka on missäkin. On oltava ei vain tilanteen tasalla, vaan oikeastaan jopa edellä, jotta pystyy suunnittelemaan työpäivää järkevästi. Jos tulee ongelma, siihen pitää keksiä tosi nopeasti ratkaisu.

”Ai miten selviän kiperistä tilanteista?

Sillä mennään mitä on, ja enempää ei voi tehdä” 

Mr. Paninin tuotannossa Ulvilassa työskentelee noin 30 henkilöä. Koronatilanteen vuoksi työtä tehdään tällä hetkellä kahdessa vuorossa, vuoroviikoin aamua ja iltaa. Miialle tämä istuu kuin nenä päähän, sillä työtehtävät vuoroissa ovat hiukan erilaisia ja se tuo työhön vaihtelua.

Kymmenvuotias monirotuterrieri Indy on Miian silmäterä.

Irti työasioista vapaa-ajalla

Kun aamuvuoro Ulvilassa alkaa puoli kuudelta, soi herätyskello Porissa jo 3.50. Työmatkalla autossa Miia iskee nupit kaakkoon ja kuuntelee musiikkia volyymit täysillä. Siinä karisee viimeisetkin unenrippeet silmistä. Musiikki ja pitkät lenkit Indy-koiran kanssa ovat Miialle tärkeä energian lähde, josta hän ammentaa voimaa omaan jaksamiseensa. Fyysisen kunnon ylläpitämiseen auttavat myös ryhmäliikuntatunnit kolme kertaa viikossa. Miia yrittää olla miettimättä työasioita vapaa-ajalla, mutta joskus ne tulevat väkisinkin mieleen. Etenkin, kun työssä on kiirettä. Tähän Miia on löytänyt avun kirjoista.

­– Mä rakastan lukemista yli kaiken. Mieluummin luen englanninkielisiä kirjoja, se on haastavampaa ja samalla hyvää aivojumppaa. Tykkään etenkin kirjoista, jotka tempaavat mukaansa niin, että aivan uppoudun kirjan maailmaan. Siinä unohtaa kaiken muun ympärillä olevan.