Snellmanilla vakaa tulos, nousevat kustannukset varjostivat loppuvuotta

Lehdistötiedote 10.3.2022.

Vuosi 2021 oli Snellman-konsernille menestyksellinen. Vaikka toimintaolosuhteet olivat hyvin haasteelliset, konsernin liikevaihto kasvoi kaikkien aikojen ennätykseen 372,0 miljoonaan euroon (353,3 M€) ja liiketulos nousi 17,1 miljoonaan euroon (14,6 M€). Vuoden jälkimmäistä puoliskoa varjostivat nopeasti heikentynyt tuottajien tilanne ja jyrkästi nousseet kustannukset.

Vastoin odotuksia koronapandemia leimasi myös koko toimintavuotta 2021. Vähittäiskaupan kautta tapahtuva myynti kehittyi hyvin, mutta foodservice-sektori joutui sopeutumaan alati muuttuviin rajoituksiin ja kärsi asiakaskadosta. Loppuvuonna päähuomio oli tuottajatilanteen kriisiytymisessä samaan aikaan kun muut tuotantokustannukset, kuten pakkausmateriaalit, energia ja palkat, nousivat tuntuvasti. Nostimme tuottajahintoja useassa vaiheessa, allokoimme rahaa kohdennetusti ketjun kriittisiin osiin ja maksoimme vuoden tuloksesta 1,5 miljoonaa euroa tuottajabonusta. Tehtyjen panostusten seurauksena Lihanjalostus saavutti hyvin maltillisen tuloksen, jääden edellisestä vuodesta, vaikka liikevaihto kasvoi.

Eläinruoka jatkoi erinomaista kehitystään. Liikevaihto kasvoi 23 prosenttia ja liiketulos lähes kaksinkertaistui. Koko ala on pandemian aikana kehittynyt hyvin lemmikkien määrän lisääntyessä ja näkymät ovat valoisat. Päätetyt investoinnit pakastekuivaukseen tulevat entisestään vahvistamaan asemiamme markkinoilla.

Ready Meals Suomen liikevaihto kasvoi 15 prosenttia ja tulos parani selvästi. Pandemiatilanteen aikana kokonaismarkkina on kehittynyt suotuisasti, ja vähittäiskauppoihin on tullut tarjolle entistä monipuolisempi valikoima korkealaatuisia, ravintolatasoisia valmisruokia. Tämä on lisännyt yleistä kiinnostusta kategoriaa kohtaan ja tuonut myös uusia asiakkaita. Erityisen suotuisaa kehitys oli Ruotsin yksikössämme, jossa tuotantoa tehostettiin ja tuotevalikoimaa fokusoitiin. Foodservice-markkinalla selvisimme toimintaympäristö huomioiden vuodesta tuloksellisesti hyvin.

Vuoden aikana hyväksyttiin useita isoja investointeja. Snellman-konserni suunnittelee investoivansa vuosina 2021 – 2023 yhtensä yli 80 miljoonaa euroa kasvua tukeviin hankkeisiin. Merkittävimpänä näistä toteutetaan Pietarsaareen ruokatehdas, jolla reagoidaan kulutustrendien muutokseen ja laadukkaan valmisruoan kysynnän kasvuun. Ensimmäiset uudet tuotteet lanseerataan markkinoille jo kuluvan vuoden syksyllä. Tämän lisäksi investoidaan Pietarsaaren ja Keravan uusiin lähettämöihin.

– Voimme olla tyytyväisiä suoritukseemme haasteellisena vuonna 2021. Tuottajien tilanne huolestuttaa meitä kaikkia ja pyrimme omalta osaltamme tekemään kaiken voitavamme, jotta saamme varmistettua kotimaisen lihantuotannon jatkumisen. Ratkaisu edellyttää hyvää yhteistyötä alan muiden toimijoiden, kaupan, kuluttajien ja valtiovallan kanssa. Yleisesti ottaen riskit ovat kasvaneet Ukrainan viimeaikaisten tapahtumien ja alkutuotannon tilanteesta johtuen, toteaa konsernijohtaja Erkki Järvinen.

– Tehdyt investointipäätökset ovat poikkeuksellisen suuria ja strategisesti tärkeitä. Niiden avulla varmistamme, että yrityksen ja sen tuotteiden houkuttelevuus säilyy korkealla tasolla ja että Snellmanin tuotemerkit ovat jatkossakin asiakkaiden priorisoimia. Haluan osoittaa lämpimät kiitokset asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme ja erityisesti omalle henkilöstöllemme kuluneesta vuodesta, jatkaa Järvinen.

Lisätiedot:
Konsernijohtaja Erkki Järvinen, puh. +358 400 455913