Laborantin näkymätön, mutta tärkeä työ

Snellmanin Lihanjalostuksen laboratorio on mukana tuotantoprosessin kaikissa vaiheissa, navetasta ja teurastamosta valmiiseen tuotteeseen kaupan hyllyllä. Kuusisaaren laboratoriossa työskentelee 10 henkilön iloinen joukko laborantteja – yksi heistä on Ulla Sundfors.

 

Vaikka laborantit työskentelevät kulisseissa, tekevät he äärimmäisen tärkeää työtä. He varmistavat, että hygieniasta ja laadusta pidetään huolta koko valmistusprosessin ajan ja että lopputuote on turvallinen kuluttajille.

Ulla Sundfors aloitti työt laboratoriossa 18 vuotta sitten. Hän kertoo, että laboranttien työlista kiertää viikoittain, jotta jokainen saa kokemusta eri työvaiheista ja työ pysyy vaihtelevana.

– Työmme alkaa, kun tuottajat lähettävät salmonellanäytteitä tiloilta ja kun käymme teurastamossa ottamassa näytteitä ruhoista. Näytteitä otetaan omavalvonnan ja viranomaisvaatimusten mukaisesti. Suurin osa näytteistä analysoidaan paikan päällä, osa pakataan ja lähetetään Ruokavirastoon tai SeiLabiin analysoitavaksi, kertoo Ulla Sundfors.

Pietarsaaren laboratoriossa analysoidaan myös Snellmanin Kokkikartanon Pietarsaaren ja Keravan tehtaiden näytteet.

Päivittäinen työ

Toisinaan työpäivä alkaa jo aamuneljältä, kun vuorossa oleva laborantti saapuu töihin ennen kuin tuotanto on ehtinyt käynnistää toimintaansa. Tällöin otetaan hygienianäytteitä tuotantotilojen pinnoista, näytteitä desinfiointiainejäämistä sekä ilmanäytteitä. Päivän mittaan tuotannon ollessa käynnissä otetaan erilaisia näytteitä, joilla valvotaan tuotteiden laatua ja sitä, että tuotantotiloihin ei pääse ei-toivottuja bakteereja.

Tuotetutkimusta

Kaikille tuotteille tehdään mikrobiologisia tutkimuksia sekä suola- ja rasva-analyysejä, joilla valvotaan niiden laatua ja säilyvyyttä. Vuonna 2020 suoritettiin yhteensä noin 39 800 analyysiä. Laborantin on osattava pitää monta palloa ilmassa samaan aikaan.

– Jos kävisimme yksityiskohtaisesti läpi kaikki työtehtävämme, saisimme istua tässä pitkään, nauraa Sundfors.

Aamupalaverissa tavataan

Joka aamu laboratoriotiimi kokoontuu yhteiseen palaveriin, jossa käydään läpi päivän ohjelma.  Sundfors arvostaa työtovereiden kesken vallitsevaa ilmapiiriä ja sanoo, että he ovat yhteen hitsautunut tiimi, joka viihtyy yhdessä.

– Olen iloinen, että saan tulla töihin ja tavata työtovereitani. Me olemme joustava ja avulias tiimi, joka ryhtyy hommiin siellä missä tarvitaan.

Kollegojen lisäksi Sundfors arvostaa vaihtelevaa työtä. Vaikka työ sisältää monia erilaisia tehtäviä, joissa pitää keskittyä tarkasti, ei hänellä ole vaikeuksia irrottautua töistä työpäivän päätteeksi.

– Kun tulen kotiin ja suljen oven perässäni, jäävät työt kokonaan taakseni.

 

Vapaa-ajallaan Sundfors käy kävelylenkillä tai vesijuoksussa. Rivitalon pihalla Pietarsaaren Kolpissa hänellä on pieni puutarha, jossa lempipuuhaa on kukkien hoitaminen. Kesäisin hän viettää paljon aikaa mökillä, usein läheistensä kanssa. Ulla Sundfors painottaakin, että vaikka hänen poikansa ovat jo aikuisia ja asuvat kumpikin tahollaan, on perhe hänelle kaikkein tärkein.