Tillsammans är vi ett supergäng

I Ulvsby är det samarbete som gäller. Miia Rusomaa, förman på Mr. Panini, berömmer sina arbetskamrater med stora ord.

En för alla och alla för en. Bakom Miia Sanna Vuorisalo (t.v.), Mika Ahola, Mikko Lehtonen och Jusa Savolainen.

– Vi är verkligen en riktig paninifamilj. Vi är tillsammans hela dagarna i produktionen. Det finns inga fönster och dagsljus ser vi bara på pauserna, då är det väldigt viktigt att samarbetet fungerar sömlöst. Annars skulle vi aldrig få några panini tillverkade här, säger Miia skämtsamt.

Miia Rusomaa, 27 år och hemma från Raumo, jobbar som skiftansvarig inom Mr. Paninis produktion i Ulvsby. Miia kom till företaget för drygt tre år sedan, först som sommarjobbare. Hon minns mycket väl hur det kändes den första arbetsdagen den sommaren.

– Det var något av en chock hur kallt det var i produktionen. Och hur mycket nytt det var att lära sig de första dagarna. Det var att suga i sig ny information som en svamp, som om en svallvåg skulle ha sköljt över en. Men när jag en gång hade lärt mig, då satt det, säger Miia.

Förmannen hoppar in där det behövs ett par extra händer.

Modiga steg framåt

Efter sommarjobbet fortsatte Miia att jobba på Panini som inhyrd, tills hon blev fast anställd 2019. Genom arbetsuppgifterna utvecklade hon sin kompetens.

– Till en början vikarierade jag dem som var på semester och jag jobbade i huvudsak på linjen. Då hade jag inte ens lärt mig alla uppgifter. Efter sommaren fick jag sätta mig närmare in i de övriga uppgifterna. Senare började jag jobba inom majonnästillverkningen och det gav trevlig variation i uppgifterna. Där jobbar vi vanligen i ett par dagar och sedan byter vi, på linjen däremot är vi ett par timmar och sedan byter vi.

När Miia erbjöds möjlighet att bli skiftansvarig i våras tvekade hon inte en sekund med att anta utmaningarna.

– Först var jag ställföreträdande skiftansvarig. Det gick bra, de erfarna skiftansvariga introducerade mig i uppgifterna. De hjälpte mig mycket och gav mig tips. Men visst var det mycket att lära. Det tyngsta var att jag hela tiden skulle hålla koll på allt, vad som pågår och vem som är var. Jag måste hela tiden hålla mig uppdaterad och egentligen ligga före, för att jag ska kunna planera arbetsdagen. Och om det blir problem måste jag hitta en lösning snabbt.

”Hur jag hanterar krångliga situationer?

Det är bara att gilla läget och göra sitt bästa, mer kan jag inte göra.” 

Mr. Paninis produktion i Ulvsby sysselsätter cirka 30 personer. På grund av coronasituationen jobbar man i två skift för närvarande, varannan vecka morgonskift och varannan kvällsskift. Detta passar Miia, arbetsuppgifterna på skiftena är lite olika och det ger variation.

Den tioåriga blandrasterriern Indy är Miias ögonsten.

Koppla bort jobbet på fritiden

När morgonskiftet i Ulvsby börjar klockan 5.30 ringer väckarklockan i Björneborg redan 3.50. På vägen till arbetet vrider Miia upp bilstereon på högsta volym och lyssnar på musik. Det får henne att vakna helt. Musik och långa motionsrundor med hunden Indy är viktiga källor till energi, som ger Miia kraft och ork. Hon går på gruppträning tre gånger i veckan, vilket också hjälper henne att upprätthålla den fysiska konditionen. Miia försöker att inte tänka på jobbet på fritiden, men ibland går det bara inte. Särskilt när det är stressigt på jobbet. Då har Miia börjat ta hjälp av böcker.

– Jag älskar att läsa mer än någonting annat. Jag läser hellre böcker på engelska, det är en större utmaning och samtidigt bra hjärngymnastik. Jag gillar särskilt sådana böcker som är så medryckande att jag helt försjunker i bokens värld. Till exempel böcker som handlar om livet på 1800-talet. De är så intressanta att jag glömmer allt runtomkring.