Snellmans biogasstation är färdig

Inhemskt, förnybart bränsle finns nu tillgängligt för alla regionens gasbilister. Välkommen att tanka till Granholmens biogasstation i Jakobstad.

Markus Snellman som är teknisk direktör på Snellmans Köttförädling kan kallas för projektets fader. Redan i sju år har fabriken använt biogas för uppvärmning och produktion av processånga. Nu har man tagit följande steg.

– Det är absolut ingen nackdel i dessa tider att vi förlitar oss på en energiform som är närproducerad, tvärtom, konstaterar Snellman.

Markus Snellman är teknisk direktör på Snellmans Köttförädling.

 

Gasen kommer från Jeppo

Den nya tankstationen vid Snellmans är en CBG-tankstation (compressed biogas), vilket betyder att man tankar renad, komprimerad biogas som kommer till Jakobstad från Jeppo Biogas.

Helt konkret kommer gasen till konsumenternas tankstation via ett nedgrävt polyetenrör från det befintliga biogaslagret och tryckreduceringsanläggningen inne på Snellmans industriområde. Sen år 2013 har Snellmans Köttförädling drivits helt på biogas.

Själva tankningen går smidigt och snabbt när man höjer trycket i tankstationens gaslager som består av 25 st 150 liters stålflaskor. Snellmans Köttförädling förser tankstationen med gas och för tillfället finns det tre containers för biogas på industrifastighetens gård. Trycket i dessa följs med kontinuerligt och bilar kör skytteltrafik mellan Jakobstad och Jeppo för att hålla produktionen igång.

– Vintertid när det är kallare förbrukar fabriken ungefär en container i dygnet och vi har alltså tre stycken. Det skall ganska mycket till innan det är just biltrafiken som är det som får oss att höja på kapaciteten, siar Markus Snellman.

Välkommen att tanka biogas i Jakobstad

Han är ändå tydlig med att projektet med biogas är ett av många, där smarta och miljövänliga energilösningar står i fokus. Poängen är också att vara något av en vägvisare: Att ge människor möjlighet till det bättre.

– Nästan varje vecka har vi fått förfrågningar kring hur landet ligger, av människor som är intresserade och håller på att byta bil. Om det dyker upp lika många nya gasbilar i trafik som vi fått förfrågningar av intresserade bilister, så kommer vi att se en rejäl ökning regionalt, tror Snellman.

Biogas tankningsstation vid Snellmans Köttförädlingen i Granholmen.

 

Lastbilar på längre sikt

– Vi har dragit rör ända ut till vår separata buljongfabrik här på området och även byggt infrastruktur i anslutning till stationen för att kunna ta följande steg och gå över till flytande biogas (LBG), som på längre sikt skulle innebära att vi även kan tanka lastbilar, visionerar Snellman.