Snellman satsar på köttbullar – ny fabrik möjliggör nya produkter

Pressmeddelande 24.8.2022.  Familjeföretaget Snellmans Köttförädling Ab som är känt för sina högklassiga köttprodukter, gör nya landvinningar inom färdig mat. Fabriken i Jakobstad har fått en rejäl tillbyggnad, som gör det möjligt att börja producera nya typer av produkter. I september lanseras de första nya produkterna när Riktiga köttbullar och Riktiga köttfärsbiffar når butikshyllorna.

– Vi har länge velat tillverka färdiga köttbullar, men vi har saknat både utrymmen och utrustning. I och med tillbyggnaden får vi en flexibilitet som gör det möjligt för oss att bredda produktutbudet samtidigt som vi i framtiden bättre kan svara på konsumenternas behov, säger processledare Martin Snellman som ansvarat för tillbyggnaden i Jakobstad.

Att göra mat smidigt och snabbt är trender på stigande just nu, och för finländarna hör köttbullar definitivt till favoriträtterna. Vid Snellmans har man noterat att det finns en marknad för köttbullar gjorda enligt företagets egna kvalitetskriterier. I de nya köttbullarna finns inga tillsatsämnen eller utfyllnadsämnen.

– För Snellmans del är ordet ’Riktig’ på förpackningen främst ett löfte om en unik kvalitet i produktgruppen. Det betyder att Riktiga köttbullar och Riktiga köttfärsbiffar har en hög kötthalt på 95 procent helt utan ett enda tillsatsämne. Smak får produkterna från den egna nötbuljongen och goda kryddor – vi använder inga konstgjorda aromer. Ingredienserna är samma som du hittar hemma i köket, säger produktutvecklare Ove Snellman.

Förutom god smak är också en vacker stekyta och färg viktiga kvalitetsargument, som den nya produktionslinjen kan leverera. Riktiga köttbullar gör sig lika bra varma som kalla som komplement till vardagens måltider, och köttbullarna förpackas i en återförslutningsbar ask.

Snellman vill också ta ett aktivt grepp för att reducera matsvinnet, och de nya produkterna bidrar även i den bemärkelsen. Den smaksättande köttbuljongen som används kommer från den egna buljongfabriken och tar vara på sidoflöden av ben i den egna processen.