Nio goda orsaker att välja inhemskt kött på tallriken

Visst händer det ibland att man glömmer bort varför vi använder kött för näring och exakt varför det är riktigt bra mat. Vi samlade ihop nio goda orsaker som argumentation för varför det alltjämt lönar sig att ha inhemskt kött på tallriken.

1. Kött har ett högt näringsinnehåll. Det handlar inte om tomma kalorier, utan om naturlig näring, som förutom energi ger dig massvis med andra viktiga ämnen. Mättnadskänslan du uppnår genom att äta kött håller dessutom i sig länge.

2. Kött är en utomordentlig källa för protein. Kött innehåller lite beroende på art och styckningsdetalj mellan 13-22 procentenheter protein. I din kost är det en mycket bra proteinkälla.

3. Köttet innehåller fett. Och inte bara mättat fett, utan även mjuka och omättade fetter som bas för finländarnas näringsintag. Speciellt grisköttet har en mjukare struktur på fetterna än många tror.

4.Köttet är en lysande källa för järn. I rött kött finns rejält med järn – ett järn som just som hemjärn är enkelt för kroppen att ta till vara.

5.Du får i dig många nyttiga vitaminer och mineraler via kött. Du hittar flera vitaminer ur B-gruppen, selen, zink och fosfor i dukningen. Köttet är dessutom en viktig källa för den livsviktiga B12-vitaminen, som enbart finns att fås via djurriket.

6.Inhemskt kött produceras på ett ansvarsfullt sätt. I vårt land ligger djurens välmående i fokus och övervakningen är rigorös, på ett positivt sätt. Finland använder inte antibiotika i preventivt syfte. Du hittar också GMO-fria alternativ på den inhemska marknaden, vilket betyder att inget genmodifierat foder använts vid utfodringen av djuren. Snellmans kött kommer alltid från våra familjegårdar och spårbarheten är mycket god.

7. Inhemskt kött är mer miljövänligt än vad många tror. I takt med att mätinstrumenten utvecklas och preciseras klarnar bilden av att kött som producerats i Finland har ett mindre koldioxidavtryck och en mindre miljöpåverkan än vad man utgått ifrån. Inhemskt kött är ett betydligt mer ekologiskt alternativ än importkött.

8. Tillgången till inhemskt kött är god. Försörjningsbalansen i den inhemska matkedjan håller en väldigt hög nivå. Genom att fortsätta prioritera inhemskt kött på tallriken kan vi säkerställa tillgången till ren och inhemsk råvara även i framtiden. Också när det krisar sig.

9.Kött är gott. Man skall inte glömma den rent kulinariska aspekten på det hela. Kött ger smak och struktur till många maträtter. När kött tillreds sker många fina reaktioner och många bindningar uppstår som upplevs som riktigt goda när de stiftar bekantskap med smaklökarna. Och visst är det roligare att äta när maten smakar gott.

Och ännu avslutningsvis…

Inget av de framförda argumenten vill påstå att du måste äta kött, för det finns oerhört många bra sätt att komponera en bra kost på. Kött, också i små mängder, är ändå ett relevant element i en mångsidig kost som på ett naturligt sätt ger dig många nödvändiga näringsämnen, utan tillskott och specialarrangemang. Oberoende om kött ingår i din kost eller inte är mångsidighet a och o när man bygger upp en hälsosam kost. Om du äter kött, ät bättre kött.

 

Artikeln är skriven av Suvi Myllymäki som arbetar som näringsexpert på Snellman.