Laborantens osynliga men viktiga arbete

Laboratoriet vid Snellmans Köttförädling är med i varje moment av tillverkningsprocessen, från fähus och slakteri till den färdiga produkten i butikshyllan. I laboratoriet arbetar 10 personer, ett glatt gäng laboranter varav Ulla Sundfors är en av dem.

 

Även om laboranterna arbetar bakom kulisserna är deras arbete av yttersta vikt. De ser till att hygienen och kvaliteten är i fokus under hela tillverkningsprocessen och att slutprodukten är trygg för konsumenten.

Ulla Sundfors började jobba vid laboratoriet för 18 år sedan. Hon berättar att laboranterna har ett roterande arbetssystem från vecka till vecka och på så vis har de kunskap om de olika arbetsmomenten, samtidigt som det ger omväxling i arbetet.

– Vårt arbete börjar då producenterna skickar in salmonellaprov från gårdarna och vid slakteriet där vi utför provtagning av slaktkroppar. Vi tar prov utifrån vår egenkontroll och enligt myndighetsdirektiv. Den största delen av prover analyserar vi på plats medan en del skall packas och skickas till Livsmedelsverket eller SeiLab för analys, säger Ulla Sundfors.

Laboratoriet i Jakobstad även analyserar prov från Kokkikartanos fabriker i Jakobstad och Kervo.

Det dagliga arbetet

Ibland börjar arbetsdagen redan klockan 4 på morgonen då en av laboranterna kommer till jobbet innan produktionen hunnit köra igång verksamheten. Då tar man hygienprov från produktionsutrymmenas ytor, desinfektionsmedelsrester samt luftprover. Under dagarna när verksamheten är igång tas olika prover för att kontrollera kvaliteten på produkterna och att inga ovälkomna bakterier hittat sin väg till produktionsutrymmena.

Undersökning av produkter

På alla produkter görs mikrobiologiska undersökningar och salt- och fett analyser för att kolla kvalitet och hållbarhet. Under året 2020 utfördes ungefär 39 800 analyser sammanlagt. Som laborant gäller det att kunna hålla många bollar i luften samtidigt.

-Om vi går in detaljerat på alla våra arbetsuppgifter skulle vi sitta här väldigt länge, skrattar Sundfors.

Träffas vid morgonmötet

Varje morgon samlas laboratorieteamet till gemensamt möte där de går igenom dagens agenda. Sundfors uppskattar stämningen bland sina arbetskamrater och säger att de är ett sammansvetsat team som har roligt tillsammans.

–Jag är glad att få komma till jobbet och träffa mina kollegor, vi är ett flexibelt och hjälpsamt team som rycker ut när det behövs.

Förutom kollegorna tycker Sundfors om att arbetet är så omväxlande. Trots att arbetet innehåller många olika uppgifter som kräver stort fokus, har hon inga problem att koppla bort arbetet när hon går hem för dagen.

–Då jag kommer hem och stänger dörren lämnar jag även jobbet bakom mig.

 

På fritiden går Sundfors på promenader eller vattenlöper. Hemma i Kållby finns en liten trädgård där hon gärna sköter om sina blommor. På sommaren blir det även en del villaliv med de nära och kära. Ulla Sundfors poängterar att trots att sönerna idag är vuxna och bor på varsitt håll så är familjen det som är och förblir det viktigaste av allt.