Återvinn fett rätt – delta i Skinktricket

Det populära återvinningsjippot erbjuder alla finländare möjligheten till korrekt återvinning av stekfett som uppstår vid tillverkningen av julmat.

Stekfett är i grund och botten en stor utmaning ur sorteringsperspektiv, men projektet Skinktricket (Kinkkutemppu) gör detta problem till en möjlighet.

– Skinktricket är ett bra sätt att göra återvinningen korrekt och samtidigt bidra till verkställandet av en cirkulär ekonomi. Vi är glada att det redan finns så många hushåll i Finland som tagit den här metoden till sig som en del av jultraditionen. Dessutom har vi en stor mängd samarbetspartners som gör det enkelt och trevligt att vara med och återvinna, säger Pia Vilenius som är ledande sakkunnig på cirkulär ekonomi vid Kemiindustrin rf.

Vid Snellmans köttförädling i Jakobstad producerar man i år en hel del julskinka, drygt 70 000 stycken för att vara exakt. För ett inhemskt och ansvarsfullt livsmedelsföretag som Snellmans är det både naturligt och viktigt att delta i förverkligandet av Skinktricket.

– Visst är det en kittlande tanke att någon med fettet från min julskinka kan köra utsläppsfritt i tre kilometer. Tänk om alla finländare återvann sitt skinkfett så här, reflekterar Snellmans hållbarhetsdirektör Eeva Heikkilä.

250 återvinningspunkter

Runt om i Finland finns nästan 250 insamlingsstationer för stekfett, du hittar insamlingspunkter på alla Citymarket-gårdar i landet. Fettet som återvinns kan sen användas till förnybart bränsle. Insamlingen inleds fredagen den 16.12.2022 och pågår ända till den 8.1.2023. Skinktricket är ett gemensamt projekt för totalt 15 aktörer.

Så här kan du delta i Skinktricket:

  • Häll det avsvalnade men ännu flytande fettet i en tom kartongförpackning.
  • Återslut kartongen, till exempel med en bit tejp.
  • Förvara fettet svalt, så att det stelnar.
  • För kartongen till din närmaste insamlingspunkt mellan 16.12.2022 – 8.1.2023.
  • Du lägger väl inte en plastpåse med kartongen i insamlingspunktens behållare?

Notera också att allt matlagningsfett tas emot. Även om namnet på kampanjen handlar om julskinka är det mycket välkommet att även samla in fett från fisk, kalkon eller annan julmat i samma veva.

Ifjol lyckades Skinktricket samla ihop hisnande 55,5 ton fett. Med det fett som samlades in från skinkorna och annan julmat framställdes tillräckligt med bränsle för att köra 270 gånger fram och tillbaka mellan Hangö och Utsjoki.

Du hittar mer information om kampanjen (på finska) samt en listning över insamlingspunkter och en hel del vanliga frågor och svar på adressen www.kinkkutemppu.com.

Aktörer och företag som är med och genomför Skinktricket